piątek, 20 lipca 2018

Marynata do mięsa z grilla



W grillowaniu bardzo ważne jest, aby pamiętać o właściwym zamarynowaniu mięsa. Dobra marynata zapewni wyjątkowy smak i aromat. Jako baza idealnie sprawdzi się na przykład ketchup albo musztarda, ponieważ świetnie współgrają z wieloma przyprawami. Oprócz tego sprawiają, że mięso jest bardziej kruche, co zawdzięczają zawartości octu. Chyba że gustujesz w oryginalnej kuchni – wówczas można pomyśleć o marynacie na słodko. Możesz użyć w tym celu imbiru, miodu lub cynamonu.

Jednakże słodką marynatę łatwo jest przypalić, więc należy zachować ostrożność. Dobrze byłoby też dopiero na końcu nałożyć ją na mięso dopiero na końcu. Co jeszcze warto wiedzieć o marynacie do grilla? Jeżeli lubisz kurczaka, wypróbuj jogurt jako marynatę do grilla, dzięki czemu mięso będzie soczyste i kruche. Aby przyprawy lepiej rozprowadzały się po mięsie, wymieszaj je z oliwą.

Więcej przepisów na marynaty znajdziesz na stronach z przepisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz